Het ‘Rijdende rechter’ spreekuur

Bent u een fervente kijker van de rijdende rechter? En bent u op zoek naar een nieuwe, snelle, laagdrempelige en goedkope procedure? Dan bent u per 1 oktober 2016 bij de rechtbank Noord-Nederland op het juiste adres! Per die datum start namelijk een proef met rechtszaken waarin burgers en bedrijven
snel op het spreekuur van de rechter kunnen komen. Het uitgangspunt is dat de rechter tracht om met een goed gesprek tot een oplossing te komen en pas als het nodig is zelf beslist wat er moet gebeuren. U betaalt de helft van het griffierecht (€ 39,50 voor particulieren, bedrijven betalen meer) en u heeft geen advocaat nodig.(1)

``Van de rijdende rechten op televisie naar de spreekuurrechter met uw visie``.

Adviezen, compromissen en zelfs wellicht een vonnis

In Nederland bestaat namelijk de mogelijkheid dat de rechter ook buiten de officiële kanalen om, (bindende) beslissingen neemt. Dit kan alleen als beide partijen hiervoor open staan. Partijen leggen de rechter zelf uit wat er aan de hand is en wat er naar hun mening zou moeten gebeuren. Zij hoeven hiervoor geen kennis van wet en regels te hebben en hoeven hiervoor geen advocaat in te schakelen. De rechter zorgt er namelijk er zelf voor dat de wet- en regelgeving goed worden toegepast. De rechter kan aan de hand van uw verhaal een advies geven of er kan een compromis gesloten worden. In enkele gevallen, als het nodig is, kan de rechter een vonnis uitspreken. De rechter tracht met het spreekuur om beide kanten van het verhaal te belichten, luistert naar alles wat er gezegd wordt en vraagt door als er onduidelijkheid is. Het gaat er om dat de waarheid op tafel komt en dat het proces eerlijk verloopt. In enkele gevallen kan de rechter, net zoals bij de rijdende rechter, bij u op de locatie van het geschil langskomen om spreekuur te houden.

Voorwaarden

De spreekuurrechter is een proef die per 1 oktober 2016 start bij de rechtbank Noord-Nederland. Daarvoor zijn er een enkele voorwaarden aan verbonden. Om in aanmerking te komen voor de spreekuurrechter dient u eerst een verwijzing te hebben van het Juridisch Loket, DAS of Univé Rechtshulp.

De zaken die de spreekuurrechter behandeld zijn; arbeidszaken (ook ontslagkwesties), huurzaken, consumentenkwesties, geldvorderingen, schades en burenruzies. Bestuurszaken en de meeste familiezaken worden niet behandeld.

Let wel: U moet wel bereid zijn tot een goed gesprek en open te staan voor een praktische oplossing van uw conflict. Als u meent dat de rechtbank er alleen maar is om uw gelijk te halen of als u kosten wat het kost gelijk wilt krijgen/halen, dan past deze procedure niet bij u.

Voor meer informatie over de spreekuurrechter kunt u terecht op de pagina van rechtspraak.nl.

1 https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Noord-Nederland/Regels-en-procedures/Paginas/Spreekuurrechter.aspx